Tweede bijeenkomst Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten

Op 6 oktober jl. vond de tweede bijeenkomst plaats van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten. Thema van de bijeenkomst was ‘Is groen erfgoed voor alle markten thuis?’ Het ging daarbij over de impact van wijk- en sportactiviteiten en evenementen op beschermde monumentale parken, en hoe dit te beoordelen en aan te sturen.


G.J. van Heekpark in Enschede - foto: Deyke Jannink

De bijeenkomst was in het Enschedese G.J. van Heekpark, een Rijksmonument. Dit park is 1918 geschonken aan de bevolking van Enschede met als bestemming: verpozen, wandelen, sporten en spelen. Bijzonder is dat het beheer hier wordt gecoördineerd door een Commissie van Beheer, die bestaat uit vijf burgers van Enschede, met ondersteuning van gemeentelijke adviseurs.

Behalve uit Enschede waren er ook sprekers uit Groningen (over beheer van het Noorderplantsoen) en Arnhem (Sonsbeekpark).

Uit de input bleek onder meer dat evenementen niet per se het meest belastend zijn voor deze parken. Individueel recreatief gebruik in de zomer levert Groningen bijvoorbeeld meer hoofdbrekens op.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80