Installaties op en in erfgoed centraal op studiedag WTA-NL-VL

Installaties in gebouwen, van de uitvoeringen tot de implementaties zonder erfgoedwaarden te beschadigen, staan centraal bij de WTA-NL-VL studiedag, op 19 april in Ede. Installaties zijn namelijk in de hedendaagse praktijk niet meer weg te denken.


Hoe zorgen we ervoor dat installaties het erfgoed niet schaden? - foto: Pexels

De verduurzamingsopgave en de energietransitie bijvoorbeeld, is zonder inpassing van installaties haast ondenkbaar. De lange ontwikkelgeschiedenis van installatietechniek, maar ook de vele recente en innovatieve technieken (SMART buildings, Gebouw Beheer Systemen) geven meer dan genoeg aanleiding om hier een studiedag aan te wijden.

Tijdens de WTA-NL-VL (voluit: Wetenschappelijk-Technische groep voor Aanbevelingen inzake bouwrenovatie en monumentenzorg) studiedag, op 19 april 2024, worden diverse aspecten van dit actuele onderwerp toegelicht. Installaties beogen een verhoging van het comfort bij het gebruik van gebouwen. Diverse systemen en technieken zoals verwarming, koeling, ventilatie en liften zijn in de loop der tijd onze gebouwen binnengeslopen en hebben er een soms aanzienlijke impact op. Vandaag maken technieken een integraal onderdeel uit van de ontwerppraktijk. Bij monumenten echter is het niet altijd evident om soms invasieve installaties in te brengen zonder daarbij de erfgoedwaarden te schaden. Reden te meer om deze weldoordacht te ontwerpen.

“We gaan in op de bouwhistorische waarde van installaties en systemen en de mogelijkheden om deze te integreren in de nieuwe situatie. We nemen jullie mee in de vele afwegingen die gemaakt worden om, in onze tijd, met installatietechnieken erfgoedgebouwen te verduurzamen. We voeren de discussie met erfgoedzorgers en installatie adviseurs die onze monumenten voorzien van ‘state of the art’ installaties. Ten voordele of ten koste van het monument? En de gebruikers? We staan ook stil bij wat de toekomst ons kan brengen door innovatieve methoden te beschouwen. Ten slotte worden een drietal casestudies uit Nederland en Vlaanderen gepresenteerd, die een goed beeld geven van de complexiteit van inpassing van installaties in een monument”, zo meldt de organisatie.

Tijdens de studiedag zal ook de winnaar bekend worden gemaakt van de WTA Nederland-Vlaanderen Monumenten-studieprijs.

Meer informatie vindt u hier.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80