Het Cultuurfonds ‘Ambachtenstipendium Restauratie’

De Vakgroep Restauratie, VAWR, GA-Platform Restauratie, Nationaal Restauratie Centrum en NCE hebben in het voorjaar samen met het Cultuurfonds het Ambachtenstipendium Restauratie ontwikkeld. Hiermee wil het Cultuurfonds een bijdrage leveren aan het behoud van restauratievakmanschap.

Er is voor gekozen juist de groep van zpp-ers en kleine bedrijven (maximaal 3 fte in uitvoerende functies) te steunen, omdat voor hen de opleidingskosten, in verhouding tot de omzet, fors zijn. Dat zit zo: de NCE-opleidingen worden aangeboden buiten het bekostigde initiële onderwijs. Hoewel NCE jaarlijks op een bijdrage in de organisatiekosten vanuit OCW mag rekenen, blijven de opleidingskosten voor de deelnemers, speciaal voor zpp-ers en kleine bedrijven, aanzienlijk. Met het Ambachtenstipendium Restauratie wordt het restauratieonderwijs toegankelijker en groeit het toekomstperspectief in de restauratiesector voor de genoemde doelgroep.


Met de regeling moet de instroom in het restauratieambacht worden vergroot -foto: NCE

Herwaardering van ambacht
Het Cultuurfonds wil met het Ambachtenstipendium bijdragen aan de brede herwaardering van ambachten met het doel de instroom in de restauratiesector te bevorderen. Dit belangrijke speerpunt staat, evenals het belang van het borgen van restauratiekwaliteit door vaklieden goed op te leiden, in het rapport Kwaliteit in de monumentenketen, waarin zeven aanbevelingen staan voor nieuw rijksbeleid ten aanzien van het gebouwde erfgoed. Dit rapport is gebaseerd op onderzoek dat de Vakgroep Restauratie, de VAWR (Vereniging van Architecten Werkzaam in de Restauratie) en het GA-Platform Restauratie (Gespecialiseerde Aannemers in de restauratie) hebben laten uitvoeren naar de stand van de restauratiekwaliteit in de monumentenketen.

Behoefte aan restauratieonderwijs blijvend
In de afgelopen 10 jaar zijn vrijwel alle ROC’s in Nederland opgehouden met het geven van restauratie-opleidingen, onder andere omdat het reguliere onderwijs in deze periode veralgemeniseerde. De kleinschalige erfgoedsector heeft echter blijvend behoefte aan gespecialiseerde vakopleidingen voor de verschillende restauratiedisciplines.

Steun vanuit OCW en RCE voor ontwikkeling en organisatie van NCE-onderwijs
Ondersteund door het ministerie van OCW en door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed hebben de brancheverenigingen van uitvoerende bedrijven en organisaties in de erfgoedsector in 2017 gezamenlijk het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) opgericht. Het NCE heeft voor 12 ambachtelijke erfgoedberoepen opleidingen ontwikkeld en 4 studiemodules voor restauratoren van roerend erfgoed. Inmiddels kan het NCE rekenen op zo’n 200 deelnemers per jaar.

Het Ambachtenstipendium Restauratie in het kort
In het studiejaar 2023-2024 stelt het Cultuurfonds € 50.000,- beschikbaar voor het Ambachtenstipendium. Het NCE verwacht met dit prachtige bedrag 20 tot 35 deelnemers tegemoet te kunnen komen in hun studiekosten.

Deelnemers aan NCE-opleidingen ontvangen een vaste bijdrage van € 1.750,- (ongeacht welke opleiding). Deelnemers aan NCE-studiemodules ontvangen 50% van de opleidingskosten van de betreffende module.

De uitvoering van het Ambachtenstipendium Restauratie ligt bij het NCE. Als de inschrijving voor een NCE-opleiding/-studiemodule na een intake vanuit NCE definitief is geworden, stelt NCE vast of de betreffende deelnemer voldoet aan het selectiecriterium.

Meer informatie over het Ambachtenstipendium Restauratie vindt u op de website van de NCE.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80