ERM trekt aan de politieke bel met brief aan nieuwe Kamerfracties

Alle nieuwe fracties van de politieke partijen in de Tweede Kamer krijgen post van ERM. In een speciale brief wordt aandacht gevraagd voor de actuele thema’s die spelen voor de komende kabinetsperiode en de koppeling die deze thema’s hebben met de instandhouding van het erfgoed.


Debat over de verkiezingsuitslag in de Tweede Kamer - foto: Tweede Kamer

Op negen actuele punten vraagt ERM aandacht van de nieuwe Kamerleden, voornamelijk op het gebied van klimaatverandering, energietransitie en woningnood. “Monumenten zijn om allerlei redenen duurzaam te noemen, maar vaak zijn ze dat niet wat betreft energiegebruik. Het verbeteren daarvan is essentieel om het gebruik – en daarmee de instandhouding van monumenten – ook bij toenemende energiekosten in de toekomst aantrekkelijk te houden. Energetisch verduurzamen van monumenten vraagt om maatwerk, met oog en gevoel voor cultuurhistorische waarden. Verder willen we u erop wijzen dat het herbestemmen van monumenten – mits verantwoord uitgevoerd – een unieke bijdrage kan leveren aan het oplossen van woningnood”, zo staat in de brief te lezen.

Maar ook de financiering van restauraties en het tekort aan ambachtslieden komt aan de orde. “In de afgelopen jaren heeft de overheid zich financieel ruimhartig opgesteld voor onderhoud en restauraties van monumenten. Het is belangrijk om daarop in de komende Kamerperiode door te pakken, want er is onmiskenbaar behoefte aan een ruimer en goed op elkaar afgestemd pakket van financierings- en subsidiemogelijkheden, ook in combinatie met verduurzaming. Daarnaast vragen we om meer aandacht voor het borgen van kwaliteit in de zorg voor ons cultureel erfgoed, zoals door het stimuleren van vakmanschap in en scholing voor de erfgoedsector, en door het stimuleren van certificering van bedrijven die in deze sector werkzaam zijn.”

Eerder vroeg ERM al aandacht voor erfgoed in de politieke programma’s in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen met een pamflet. Daar kwamen positieve reacties op binnen. Nu, na de verkiezingen, zijn de partijen bezig met de verdeling van de portefeuilles binnen de fracties en vindt er een informatieronde plaats onder leiding van oud-minister Ronald Plasterk.

Lees hier de brief aan de Tweede Kamerleden.

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80