Een update over de Wkb, Omgevingswet en monumenten

Het bleef tot het laatst toe nog spannend hoe de Wet Kwaliteitsborging (Wkb) in combinatie met de nieuwe Omgevingswet en aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek werd ingevoerd! De Eerste Kamer twijfelde nog over een aantal punten. Inmiddels is een en ander duidelijk, ook wat betreft de gevolgen voor werk aan monumenten.

Op 7 december jl. kon expert Gert-Jan van Leeuwen tijdens een goedbezochte ERM-bijeenkomst over dit onderwerp eindelijk alles uitleggen, daarbij bijgestaan door kwaliteitsborger Kees Hootsen. Aanwezig waren onder meer gemeentelijke ambtenaren, aannemers, onderwijsmensen en adviseurs, met behoefte aan meer kennis en doorgronding. Tijdens de bijeenkomst konden veel vragen worden beantwoord. Er ontstond een geanimeerd gesprek over de kansen voor de monumentensector en de ERM-gecertificeerde bedrijven. Was u er niet bij? Kijk hier voor een videoverslag en/of download hier de presentatie van de bijeenkomst.

Het belangrijkste gegeven op dit moment is dat de Wet Kwaliteitsborging voorlopig niet geldt voor werken aan monumenten. Wel volgen uit de nieuwe Omgevingswet per 1 januari 2024 een aantal aanpassingen in het Burgerlijk Wetboek, die meteen ook voor werken aan monumenten van toepassing zijn. Het gaat daarbij om afspraken rond aansprakelijkheid, dossiervorming en waarschuwingsplicht. Op de website van ERM is hierover meer informatie te vinden.

Stichting ERM heeft ook de website www.monumententoezicht.nl aangepast aan de laatste ontwikkelingen. Deze website is primair bedoeld voor professionals die zich bezighouden met vergunningverlening en met toezicht en handhaving bij uitvoering van vergunde werken, maar biedt ook veel informatie aan andere belanghebbenden. Hier staan de gevolgen van de wetwijzigingen meer in detail uitgelegd. Zie met name de informatie over de Wkb en de Omgevingswet.

Lees hier een eerder artikel over dit onderwerp, waarin Van Leeuwen vertelt dat de nieuwe wetgeving volgens hem kansen biedt aan de ERM-achterban.


Gert-Jan van Leeuwen - foto: ERM

Informatie over
groen erfgoed
Toezicht op
monumenten
Projectaanpak
restauratie
Richtlijnen
verduurzaming
Restauratoren
Register

Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM)
Bezoekadres: Utrechtseweg 12, Amersfoort. Postadres: Postbus 420, 2800 AK Gouda. Tel: 085 - 486 24 80